Turnhout maakt met fietsstraten ruimte voor fietsers
Via een fietsstratennetwerk en een fietszone in het stadshart veiliger fietsen in en naar Turnhout
Via een fietsstratennetwerk en een fietszone in het stadshart veiliger fietsen in en naar Turnhout
Veel fietsers in Turnhout
We fietsen met z'n allen al heel veel in Turnhout. Turnhout heeft terecht de ambitie om fietsstad te worden. Vanuit verschillende windrichtingen zijn er op elke fietsroute vaak meer dan 200 en soms wel 700 fietsers op één piekuur. De Grote Markt van Turnhout kent de grootste fietspiek met meer dan 1.000 fietsers op een spitsuur. Wist je dat er op een gemiddelde werkdag meer dan 1.500 fietsers van Oud-Turnhout naar Turnhout rijden langs de Steenweg op Turnhout? We zetten bovendien ook volop in op 'ontvlochten' fietsroutes. Dat zijn fietsverbindingen, los van de drukke gewestweg. Deze fietsverbinding willen we verbeteren door ze veiliger te maken en aangenamer te maken om op te fietsen. Alle fietsroutes komen samen in het Turnhoutse stadshart.
Via de fietsstraten en fietszone heeft iedereen voldoende ruimte
Op 7 december werd het nieuwe netwerk van fietsstraten, met een heuse fietszone in het stadshart, toegelicht aan de Turnhoutse Commissie Mobiliteit. De effectieve beslissing staat pas geagendeerd op de gemeenteraad van februari. Kom je met de fiets vanuit één van onze buurgemeenten? Langs alle kanten is een aantakking op het fietsstratennetwerk voorzien! Zo krijgen fietsers voldoende ruimte om zich zorgeloos in de regio te verplaatsen. De binnenstad en de parkings blijven bereikbaar voor iedereen.
Op onderstaand kaartje kan je zien waar we fietsstraten willen aanleggen. Ook de bestaande voetgangerszone, fietsstraten en woonerven staan met een blauwe lijn aangeduid op de kaart. Deze worden uiteraard behouden. Het netwerk van fietsstraten sluit aan op fietsverbindingen naar Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Oud-Turnhout, Ravels, ... Deze regionale fietsverbindingen willen we aangenamer, veiliger en comfortabeler maken. Het gaat onder meer over de fietsverbinding door het stadsbos, de fietsverbinding langs de spoorlijn en de verbinding tussen de Speelkaartenstraat en de Speelkaartenwijk. Met dit plan realiseren we dus heel wat acties uit ons mobiliteitsplan.
Wat betekent een 'woonerf', een 'voetgangerszone', een 'fietsstraat' of een 'fietszone'?
In een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur. Hier mogen voetgangers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten. Autobestuurders en fietsers mogen voetgangers niet in gevaar brengen en hinderen. Ze moeten zo nodig voor hen stoppen en dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van spelende kinderen. Voetgangers mogen het verkeer wel niet nodeloos belemmeren. In een woonerf mag je met je auto enkel parkeren op de parkeervakken.
In een voetgangerszone zijn in principe (naast de uitzonderingen die zijn bepaald in de wegcode) enkel voetgangers toegelaten. In de voetgangerszone in Turnhout worden ook fietsers toegelaten, maar die moeten er wel stapvoets rijden en voorrang verlenen aan de voetgangers. Als er te veel voetgangers in zo'n voetgangerszone wandelen, dan moet je als fietser zelfs afstappen.
In een fietsstraat mag je als fietser over de volledige breedte van jouw deel van de rijbaan rijden. Is het een éénrichtingsstraat, dan mag je over de hele breedte rijden. Indien het er tweerichtingsverkeer is, gebruik je de rechterhelft van de rijbaan. Met de auto mag je hier rijden, maar je blijft achter fietsers en rijdt er maximaal 30 km/uur. Fietsers mogen auto's wel inhalen. Je herkent een fietsstraat aan de rode markering die op de kruispunten aangebracht is, aan de blauwe borden en aan het logo van fietsstraat dat op de rijbaan is aangebracht.
Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van fietsstraten die met elkaar zijn verbonden. De fietszone wordt in volgende straten gepland: Oude Vaartstraat, Begijnenstraat, Kasteeldreef, Kasteelplein, Wezenstraat, Hannuitstraat, Zegeplein, Warandestraat, Sint-Antoniusstraat, Gemeentestraat, Renier Sniederstraat, Stationstraat, de Merodelei, Rubensstraat, Korte Gasthuisstraat, Deken Adamstraat, Herentalsstraat, Pieter de Nefstraat, Beekstraat, Otterstraat, Grote Markt, Paterstraat, Korte Begijnenstraat, Koning Albertstraat.